sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Epäonnistumisen pelon voittaminen

Onnistumiset ja epäonnistumiset kuuluvat ihmiselämään, esiintyvä taiteilija tulee niihin molempiin väistämättä törmäämään. Kunnianhimoisuus, tietyn asteinen täydellisyyteen pyrkiminen ja kurinalaisuus ovat esiintyvän taiteilijan, uraa rakentavan ja eteen päin pyrkivän osaajan, välttämättömiä kumppaneita. Omalle inhimillisyydelleen pitää kuitenkin oppia olemaan armollinen.

Rutinoituminen ei ole sama kuin numeron säkenöinnin latistaminen. Sen sijaan numeron osien toisto sekä mielessä että käytännössä siten, että ne lopulta soljuvat kuin itsestään ja istuvat saumatta toisiinsa, antaa tilaa lavasäteilylle. Esiintymisestä tulee tuolloin nautinto. Kunkin esiintyjän täytyy etsiä omat tapansa valmistautua esitykseen kaikessa rauhassa, omaa kulissien takaista valmistautumistaan kuvailee blogissaan moottorisahajonglööri Juha Kurvinen. Kurvisen haastattelua esityksen rakentamisessa huomioitavista asioista tulossa Turun Tähti -blogiin lähitulevaisuudessa!

What would Woody Allen do?
Kaikesta toistosta huolimatta edes hyvin harjoiteltu temppu, liike tai esitys ei aina mene toivotulla tavalla. Lohdutukseksi kerrottakoon, että jokainen ammattiesiintyjäkin kokee joskus vastoinkäymisiä lavalla. Osa mokista on sellaisia, jotka ainoastaan esiintyjä itse huomaa, osan näkee myös yleisö. Laulaja unohtaa itselleen ehkä kaikkein tutuimman biisin sanat tai koomikko osan tekstistään, tanssija ei saa esityksen huippukohtauksessa hyppyynsä siihen tarvittavaa räjähtävää voimaa, erilaisia välineitä esityksessään käyttävän esiintyjän, kuten taikurin tai jonglöörin, varmoista käsistä tippuvat pelikortit/keilat/pallot ja useamman esiintyjän numerossa yhden rytmitys katoaa kesken kaiken.

Epäonnistumista voi käsitellä esityksen aikana eri tavoin ja siihen on vain opittava suhtautumaan ilman, että epäonnistumisen pelko alkaa häiritä esiintymisnälkää. Epäonnistumisen aiheuttamaan, rehelliseen harmistukseen liittyvä postaus sirkusartistien Katerina Repposen & Pasi Nousiaisen blogista löytyy täältä ja epäonnistumiseen suhtautumiseen liityvää pohdintaa Kari Niemisen Sirkusteltta -blogin postauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti