sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Ramppikuumetta?

Ramppikuume, esiintymisjäänitys, stage fright. Yleisön eteen astuminen on kokeneellekin artistille aina näytön paikka ja väittävät, että esiintyvän taiteilijan sisäisen palon yksi tärkeistä polttoaineista on juuri se jokaiseen esiintymiseen liittyvä jonkin sorttinen jännitys. Ennen esitystä jännittäminen ei siis ole välttämättä huono asia.

Tällä lavalla syttyy Turun Tähti 2013 - oletko se sinä?


Turun Tähti on monialakilpailu lavaviihteen osaajille, jotka eivät vielä tee esiintymistä päätyökseen ja joille erilaiset esiintymisympäristöt ja -kokemukset ovat tärkeitä virstanpylväitä oman osaamisen kehittämiseksi. Turun Tähti -kokemukseen valmistautuvan on hyvä miettiä, mitkä asiat esiintymistilanteessa itseä eniten jännittävät ja miksi. Miten oman esiintymisjännityksensä voisi valjastaa positiiviseksi energiaksi, joka välittyisi niin yleisölle kuin tuomareillekin? Miten oman korvienvälinsä saa viritettyä siten, että esiintymiskokemus on jo ennakkoon ajateltuna mahtava juttu?

Turun Tähti 2013 on tilaisuus heittäytymiselle, itsensä likoon laittamiselle ja oman itsen testaamiselle. Kilpailijoita ei Turun Tähti -kisassa kilpailun monialaisen luonteen takia voida verrata suoraan keskenään, mutta jotkin esiintyjät erottuvat joukosta selkeämmin kuin toiset, sillä esiintymisnälkä, lavan haltuun otto sekä yleisökontakti ovat voimakkaita elementtejä minkä tahansa lavaviihteen lajin kyseessä ollessa. Ja siksi jotkut esiintyjät jatkavat osakilpailuista loppukilpailuun ja jotkut eivät. Ja tässä tullaankin siihen yhteen suurimmista dilemmoista, ramppikuumeeseen ennen ramppikuumetta: osallistuisinko vaiko en - mitä jos en pääse jatkoon? Mitä kaikki minusta ajattelevat+ Mitä minä itse itsestäni ajattelen?

Well, jos et kokeile, et voi onnistuakaan. Ilmoittaudu siis mukaan Turun Tähti 2013 -kilpailuun ja anna palaa!

Esiintymisjännitykseen liittyvää materiaalia:

Irina Peltonen: Turun Ammattikorkeakoulun Musiikin koulutusohjelman, muusikon suuntautumisvaihtoehdon opinnäytetyö Esiintymisjännitys mielen valintana (2010)

Patrik Stenström: Kyllä se kotona vielä meni. Muusikkojen liiton Muusikko-lehden 1/2006 artikkeli



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti